Pravilna upotreba sredstava za sunčanje

U poslednje vreme sve više se priča o tome koliko je bitno zaštititi se od sunca, posebno u letnjem periodu. Mnogi proizvodi za zaštitu od sunca ne obezbeđuju ono što je zaista potrebno kako bi koža bila u potpunosti zaštićena.
 
Dešava se i da se proizvodi ne koriste pravilno, pa i zbog toga dolazi do opekotina. U tekstu koji sledi pročitajte šta se preporučuje, a šta ne kada su preparati za sunčanje u pitanju. 

Trebalo bi:

Nanositi kremu za sunčanje svaka dva sata.

To je najbolji način da budete zaštićeni. Uvek kremu za sunčanje nosite sa sobom. 

Nanositi dovoljnu količinu kreme za sunčanje. 

Pogledati određene sastojke kreme za sunčanje.

Pogledajte da li krema sadrži sastojke poput cinka, titanijum dioksida, avenobenzona i Mexoryl X. Svi ovi sastojci dobro blokiraju UV zrake i pri tom se zadržavaju na površini kože, tj. koža ih ne upija.
 

Birati kremu za sunčanje prema tipu kože.

Osobe sa masnijom kožom mogu potražiti preparate za sunčanje koji se baziraju na vodi. Osobe sa suvljom kožom mogu koristiti bilo koju vrstu preparata.

Nanositi kremu za sunčanje na suvu kožu.

Iako postoje preparati za sunčanje koji su vodootporni, trebalo bi posle izlaska iz vode obrisati kožu peškirom pa onda ponovo naneti sredstvo za sunčanje. 
 

Ne bi trebalo:

Kupovati sredstva za sunčanje sa visokim faktorom.

Nemojte bacati pare na sredstva za sunčanje za koje tvrde da im je faktor preko 50. U suštini ne postoje dokazi da takvi proizvodi daju jaču zaštitu. Oni nam samo mogu dati lažno ubeđenje da smo bolje zaštičeni. 
 

Koristiti sredstva za sunčanje u spreju.

Ovakva sredstva se čini da je lakše naneti, ali zapravo vrlo lako se mogu propustiti neka mesta. Takođe, ove sprejeve je lako udahnuti prilikom nanošenja, a neki od njih sadrže i toksične sastojke.

Nanositi sredstvo samo na lice ako niste na plaži.

Treba obratiti pažnju i na ruke, usne i vrhove ušiju. 

Verovati u vodootporna sredstva za sunčanje.

Ne postoje sredstva koja su u potpunosti voodootporna ili otporna na znoj. Neka se teže neka lakše spiraju, ali nemojte misliti da ta zaštita traje dugo. 
 

Comments: