Ona Zna: Žana Poliakov

U ovom intervjuu ići ćemo "s neba pa u rebra". Umesto posebnog, "poetičnog" uvoda napisaćemo šta je naša sagovornica odgovorila na pitanje: "Šta je ono što čitaoci treba da znaju o Žani Poliakov?". 

Ona kaže da piše odlične knjige i da, jednom kad se prepoznate sa jednom od njih, nastavite da se okružujete i drugim njenim knjigama, a vrlo je moguće da i život počinje da vam se menja na bolje. Pročitajte kakve nam je još zanimljive odgovore dala naša sagovornica.

Da li je ovo čime se bavite bio vaš san i šta ste želeli da budete kad porastete?

Jeste, oduvek sam znala da ću pisati, kreirati i producirati razne stvari, samo je trebalo naučiti veštine i biti malo više strpljiv, a malo manje perfekcionista da se sve kockice slože.

Za koga ste čarobnica, a za koga veštica?

Neko me vidi kao čarobnicu a neko kao vešticu. Svako od nas vidi svet kakav je on sam, dakle, kroz svoju prizmu i svoje naočari. Percepcija je sve.

Kakav je osećaj biti autor bestselera?

Dosta dobar. No, imala sam isti osećaj i dok sam pisala knjige i tekstove i kad niko nije znao za mene, tako da meni je stvaranje nagrada i najveće uživanje samo po sebi, sve drugo je došlo kao bonus.

Ko je za vas heroj?

Svako ko krene na svoj put heroja, ko sledi svoju pasiju, strast i svoju svrhu, ko je spreman da ode vam svoje komforne zove, van društvenog uslovljavanja i programiranja u avanturu otkrivanja samog sebe. Svako ko prihvati odgovornost za svoj život i počne da ga kreira čak i kad mu sve ladje potonu, otkrije da je on/ona taj koga su čekali sve vreme, ko je prešao na drugu stranu, napustio ulogu žrtve i otkrio sopstvenu moć. 

Da li je bolje raditi preko veze?

To sam jednom napisala u nekoj biografiji da sve radim preko veze i bežičnim putem, kod mene sve ima dvostruko značenje. A valjda je zbog toga i zabavno.

Vaše mišljenje o blogu i blogerima u Srbiji?

Ovo vreme koje živimo je fascinantno vreme neograničenih mogućnosti gde svako ima priliku i alatke da se kreativno izražava i da zaobidje gatekeepa i middleman-a, tj. posrednike i sa tim izadje u javnost. 
Isto tako svako ima pravo da bira šta će da konzumira, čita gleda i prati, te stoga energija ide kuda ide naša pažnja, tj. ono na šta se fokusiramo. Šta je naš izbor jer sad više nego ikada imamo priliku da biramo, mi smo ti koji biraju. My time is prime time. Pratim uvek neke zanimljive i kreativne ljude i njihovi  uspesi i kreacije me raduju. Drago mi je je da smo povezani i da živimo u istom ovom Vremenu i digitalnom prostoru.
 

 Odake crpite svu pozitivnu energiju?

Ne crpim je, jer nemam bunar. Živim u skladu sa svojim uverenjima, ne shvatam ništa lično, kad padnem, ustanem pa padnem ponovo – i vidite ništa strašno, nastavim dalje. Pratim neko svoje unutrašnje vođstvo, ne obazirem se preterano na to šta drugi misle, važno mi je šta ja mislim i kako se osećam. Radim ono što volim i u šta verujem, uvek sam tamo gde je toplo i gde mogu da budem bosa, pored neke velike vode, planine. Čak i kad zalutam negde, priroda me uvek vrati sebi. Prisutna sam gde god da sam. Što bi rekli zen monasi – when eat, eat, when sleep, sleep, when shit, shit.
Ne shvatam sebe preterano ozbiljno. Sva drama se ionako dešava u našem umu i um se neprestano igra sam nama, stoga radije pretvorim dramu u komediju. Ali mi je bilo potrebno jedno četrdesetak godina da to postignem.

Šta je za vas ljubav, a šta sreća i da li ta dva uvek idu zajedno?

Ko god ljubav traži on pati, jer ljubav se ne može dobiti, ljubav se može samo dati. Ošo rekao, neko zapisao, meni se svidelo pa sad delim sa svima koji mi postave ovakvo pitanje. Isto tako sreća je stanje uma, te je svakako sve povezano u ovom čudesnom univerzumu. Pa i mi jedni sa drugima.

Vaša omiljena knjiga?

Oh, samo jedna, to ne znam. 

Šta ona zna?

Knjiga se zove "Ona zna" , knjiga o zbunjenosti koja to više nije, završno poglavlje trilogije o zbunjenosti. Uvek me pitaju šta ja to znam, al knjige se lepo zove "Ona zna", ne ja. Dakle, ženski princip u nama zna.

Odajte nam neku tajnu

Tajna je da umem da čuvam tajne. Dok im ne dodje vreme da se nadju u nekoj od mojih priča. Ne znam baš šta su to tajne više, negde sam ih ili sve zapisala ili su ishlapele. Prema ljudima se ponašam onako kako želim da se ponašaju prema meni, pa mi je negde usput taj koncept tajni nestao.  Ja sam jedna od gorih osoba kojima možeš da se poveravaš, jer kad mi kažeš nemoj da govoriš nikome, odmah zamolim da mi se ni ne kaže. Naučila sam da kažem ono što mislim i mislim ono što kažem. I to je to. Jednostavno pravilo.

Vaši planovi?

Završila se godina u kojoj sam bila neopisivo produktivna iako ništa nisam planirala. Izašao mi je Soulfood za 365 dana početkom prošle godine, potom Romantično resetovanje u maju, čini mi se. I Ibelieve in Magic&Love pred Sajam knjiga. Moja za sada najprodavanija knjiga i bestseler Soulfood se nalazi na kioscima, što će reći svaka kuća sad može da ima Soulfood kao svojevrsnu bibliju. 
 
Vodim već dve godine mentorship program za one koji žele da napišu svoje knjige, radimo po 9 meseci na jednoj ili više ideja i ove godine neki iz moje prve grupe već objavljuju svoje prve knjige ili radove u digitalnom ili print obliku, što me čini posebno radosnom i na neki način ponosnom “babicom“. Pomogla sam im da “se porode” tj. prenesu nešto iz sveta svojih ideja i pretvore u moguće i realno.  Ne radim sa mnogo osoba, pošto to nije ni moguće, ali rad sa svakim od njih mi je itekako oplemenjujući. 
 
Volim da prisustvujem ličnim transformacijama, zato volim da radim jedan na jedan. U tom našem procesu, svako od nas se menja. A čitav taj proces i zapisujem, pa će i to jednog dana biti knjiga, radni naslov mi je Creative Rehab ili A zašto i vi ne biste napisali knjigu? Tako nešto.
 
Imam neke ideje koje razvijam sada dok sam na “zimovanju“ tj. letovanju u Indiji a to su neke nove knjige i jedan online magazin. Uželela sam se rada u magazinu malo, a videćemo kako će se sve to sklopiti. Za sad je naš mali slatki tajni projekat. Svako malo su mi u intervjuima tražili neke recepte za srećniji život te me to neko vreme nerviralo, a onda sam to pretvorila u nešto meni zanimljivo – ja jesam svih ovih godina
opsednuta hranom i svim onim što nas hrani i leči, te ću stvarno i napraviti Soulfood novi ali to će biti Soulfood - recepti za srećniji život. Self-help cookbook. 
 
Konačno ću zaokružiti i istraživanja na temu “tela“ i odnosa prema sopstvenom telu pa će to biti knjiga Moje telo moj je hram.
 

Piše: Vesna Injac

foto: Jelena Gradimir, Mihajlo Savić, Marko Radosavljević

 
 
 

Comments: