Šareno mleko

Moj sin mleko neće ni da okusi, ali ne mogu da ga krivim jer ga ni ja nikada nisam htela piti. Niko me nije mogao naterati da ga pijem. 
 
 
Sećam se kako je moja baka jednom htela da me zezne pa mi je u čašu od jogurta sipala mleko.Nije dobro prošla jer sam svo mleko iz usta fljusnula po njoj i doručku. Doručak mi je morala ponovo spremati jer je mleka bilo i po njemu. Nikada više nije pokušala da me zezne :-) 
Ja, da bih nadoknadila unos kalcijuma kod mog sina, morala sam da smislim neki način da zavoli mleko. I tako sam prvi put napravila šareno mleko. Šareno zato sto sadrži kurkumu, kakao i karamel.
 

Sastojci:

  • 1 šolja mleka
  • 1/2 kašikice kurkume
  • 1 kašika smedjeg šećera
  • 1/kašikice kakoa

Priprema:

U šerpu staviti 1 kašiku šećera, sačekati da se rastopi i pretvori u karamel. Zatim dodati šolju mleka i čekati da se naglo ohladjeni karamel ponovo rastopi ( kada se sipa hladno mleko na vreo karamel on se stvrdne na dnu posude, ali se vrlo brzo rastopi ) .
Tako se pravi čuveni šerbet ili karamel mleko . Sada je red na kurkumu i kakao. Dodati po pola kašičice kurkume i kakaoa i sačekati da se sve lepo sjedini. Šareno mleko je spremno!
Ovaj ukusan i zdrav napitak je najbolje piti pred spavanje jer ima umirujuće dejstvo, a u slučaju da dete kašlje sigurno će mu biti od pomoći i spavaće kao klada :-) .
 

Piše: Tijana Grujić Stojanović

Zdravi kutak

Comments: