Kako olakšati svoju torbu

Jedan od poznatih ženskih problema? Da li vas često bole ramena ili vrat? Pročitajte nekoliko saveta kako da olakšate svoju torbu i oslobodite se bola. 

Višak stvari

Ponekad može biti teško izaći iz kuće ujutro, pa biste najradije sa sobom poneli sve što vam može zatrebati.Međutim, prema doktorima, fizijatrima, dosta šminke, materijala za čitanje, cipela i elektronski uređaji dovodi su do bola u ramenima i vratu kod žena. Mnoge žene nisu svesne toga da njihove teške torbe doprinose njihovim problemima. Naučite kako da olajkšate svoju torbu i otkrijte nove načine da sačuvate svoju kičmu. Prateći ove lake korake, naučite kako da se svoju torbu olakšate za par kilograma.

Pazite na svoju težinu

Vaša torba ne bi trebalo da bude teža od 10% vaše telesne težine. Da bi ste je olakšali, moraćete da donesete neke teške odluke. Da li su vam stvarno potrebni mobilni telefon, dodatne cipele, šminka i roman koji čitate u svakom trenutku? Ostavite bar jednu od ovih stvari u automobilu, kući ili na poslu.

Nosite manje šminke

Ukoliko sa sobom nosite ceo svoj ormarić za šminku, vreme je za promenu. Vašu šminku treba da predstavlja samo par ključnih preparata koji su vam potrebni za brzo doterivanje. Za većinu žena, to su korektor, puder u prahu, rumenilo i jedan karmin ili sjaj za usne. Ukoliko morate da preturate po svojoj tašni da bi ste našli komad šminke koji vam treba, to je znak da je verovatno imate previše.

Svakodnevno sređujte tašnu

Na kraju svakog dana, odvojite par minuta da iz tašne izvadite sve što vam nije potrebno. Ako budete čekali kraj nedelje, više će potrajati. Pre nego što trepnete, vaša torba biće puna računa, kartica, sitniša i polupraznih flašica vode.

Odaberite zdrav stil

Najbolji način da izbegnete bol jeste da težinu svoje torbe rasporedite na obe strane tela podjednako. Zamislite svoju kičmu kao kocke naslagane jednu na drugu. Ako nosite težak teret na jednoj strani, bilo u ruci ili na ramenu, te kocke (vaši pršljenovi) bivaju zbijeni u kolonu koja nije dobro izbalansirana. Vaše telo pravi promene pokušavajući da izdrži težinu, čineći da mišići i ligamenti postanu zategnuti što rezultira tenzijom u celom telu. Najbezbednije je da nosite mali i lagan ranac, pošto on podstiče da držite ramena i lopatice opuštene i u ravni. Ako ranac nije u vašem stilu, dobra opcija je i torba sa dugačkim kaišom. Ona će vam dozvoliti da rasporedite težinu između jednog ramena i kuka na suprotnoj strani i možete je nositi blizu tela. Pre nego što počnete da ubacujete stvari u svoju torbu, razmislite prvo o materijalu od koga je napravljena, kao i o njenim dimenzijama. Čak iako ne nosite puno stvari, kožne torbe su teže nego torbe od sintetike, pamuka ili platna.

Rasporedite težinu

Zdravije je ako nosite dve torbe od po 3 kilograma u obe ruke, nego ako nosite jednu od 6 kilograma. Takođe, iskoristite džepove što više možete. Ako naočare za sunce i ključeve stavite u džep svog kaputa, a telefon u džep pantalona, već ste olakšali svoju tašnu za oko 300 grama.

Menjajte opterećenu stranu

Prirodno je da tašnu nosite na svojoj nedominantnoj strani, tako da je vam je glavna ruka slobodna, ali vremenom, ovo stvara poremećaj u ravnoteži tela. Da biste izbegli ukočenost i bol, menjajte stranu na kojoj nosite tašnu na svakih 10 minuta.

Ostanite uspravni

Potrudite se da držite svoja ramena spuštena i svoja leđa prava. Mnoge žene instinktivno podižu i stežu rame na kome nose torbu. Ovo samo povećava šansu da imaju kratke, slabe mišiće između lopatica, koji su podložni upali. Ukoliko razgovarate preko telefona dok nosite kabastu torbu, vaš vrat i leđa će biti pod stresom. Bežične slušalice su bolja opcija.

Istežite se

Ukoliko osetite ukočenost u svom vratu, ramenima ili leđima, nemojte je ignorisati.  S vremena na vreme spustite tašnu da biste se istegli. Ukoliko niste u prilici da je spustite, skinite je sa ramena i nosite je u naručju par minuta. Posle dužeg nošenja teške torbe, treba da istegnete mišiće vrata. Najbolje je da ovo uradite tako što ćete se desnom rukom uhvatiti za gornji levi ugao glave i polako je vući ka desnom ramenu, sve dok ne osetite nelagodnost. Tako je držite oko deset sekundi. Ponovite sa suprotnom stranom. Ovo uradite više puta dnevno kako bi održavali mišiće savitljivim i smanjili šanse za nastanak glavobolje uzrokovane zategnutim mišićima.

Nemojte trpeti bol

Ukoliko vas na kraju dana ramena, vrat ili leđa bole, stavite kesu leda na bolna područija i držite je 10 minuta. Hladnoća će usporiti nervne impulse i toj regiji i prekinuti ciklus bolnih grčeva. Bolje je da hladite umesto da zagrevate ova područija, pošto će toplota, iako ćete se u početku osećati dobro, doprineti nastanku upale mišića. Brufen takođe može sprečiti nastajanje upale koju izazivaju stegnut vrat i leđa. 
 

Comments: