Kegelove vežbe: Zašto su potrebne nama ženama i kako se rade?

Kegelove vežbe mogu biti namenjene ženama raznih dobi, a ako ih pravilno i dovoljno često izvodite, mogu biti veoma delotvorne za vaše zdravlje i vaš seksualni život.

Evo o čemu se radi...

Ove vežbice su namenjene jačanju mišića donjeg dela karlice, ili konkretnije, mišićima vagine, mokraćne bešike i rektuma. 
 
Dobile su ime po doktoru Kegelu, ginekologu koji je 40-ih godina prošlog veka došao do sjajnog rešenja za probleme sa urinarnom inkontinencijom.
Urinarna inkontinencija podrazumeva  nemogućnost da se iskontroliše mokrenje, odnosno nemogućnost da se mokraća zadrži pre stizanja u toalet.
 
Naime, ovaj problem nije tako redak kod žena posle porođaja, zbog slabljenja mišića, pa se ove vežbe pokazuju efikasnim i 70 godina posle saveta doktora Kegela.
Naravno, kako kaže naš narod, bolje sprečiti nego lečiti, pa je možda bolje početi sa ovim vežbicama i pre nego što možemo naslutiti bilo kakav problem sa uriniranjem. 

Kako se rade Kegelove vežbe?

Iako vam možda na prvi pogled neće delovati tako, ove vežbice se izvode vrlo lako.
Što ih čini još boljim – Kegelove vežbe možete raditi bilo kad i bilo gde, bez da to iko zna!

Evo kako se one izvode:

Potrudite se da locirate mišiće bešike koji vam služe za zadržavanje mokraće. Sedite bilo kako, samo da vam bude udobno, i fokusirajte se da naterate vaše telo da aktivira mišiće kojima biste prekinuli mokrenje. Ukoliko ne ide, probajte ležanje na leđima zbog potpune slobode mišića bez gravitacije koja utiče na njih.
 
Ukoliko osetite kako se mišići „uvlače“, znači da radite pravu stvar.
Pokušajte da zadržite mišiće u tom položaju 3 sekunde, a onda 3 sekunde odmorite, pa ponovite tu vežbicu 10 puta u toku jedne sesije.
 
Svake sledeće nedelje dodajte po jedan sekund, sve dok ne stignete do toga da možete da ih uspešno zadržite 10 sekundi bez prestanka.
 
Važno je da znate da dok izvodite ovu Kegelovu vežbu, vaš stomak i butine trebalo bi da ostanu opušteni. Dakle, ako osetite da vam se napinje stomak, da vam se zatežu butine, ili da zadržavate dah dok radite vežbu – locirali ste pogrešne mišiće!
 
Upozorenje: ne radite ove vežbe dok urinirate, jer bi to moglo oštetiti bešiku. 
Ukoliko namerno prekidate mokrenje da biste locirali mišiće i uradili Kegelovu vežbu, nećete isprazniti bešiku do kraja, što može lako dovesti do upale. 

Da li Kegelove vežbe utiču pozitivno na vaš seksualni život?

DA! Kegelove vežbe mogu unaprediti vaš seksualni život, tako što će povećati uživanje i učestalost orgazma, pogotovo kod žena. Kako?
 
Jačanje mišića vagine može ublažiti ili potpuno eliminisati bolove u toku seksualnog odnosa za one žene koje imaju takvih problema. A samim vežbanjem i kontrakcijom tih mišića, povećaće se cirkulacija i prokrvljenost tog dela karlice, pa će vagina postati značajno osetljivija na stimuluse, što može itekako olakšati dostizanje vrhunca.
 
Samo se opustite i videćete kako će vam vremenom ove vežbe postati jednostavne, i kako će doprineti vašem zdravlju. I zapamtite, nema izgovora za to što ne radite Kegelove vežbe! 

Piše: Ivana Gvozdenović

Comments: