Da li žene više vole slatkiše nego muškarci ili je to stereotip?

 

Među brojnim stereotipima vezanim za muško-ženske razlike je i ona koja se tiče preferencija u hrani. Smatra se da muškarci kao omiljenu hranu izdvajaju meso (a na našem podneblju je to uglavnom pečenje), dok žene najradije biraju slatkiše (a to uglavnom znači čokoladu).
 
 
 
Da li smo zaista toliko različiti da pored toga što se čini da smo pali sa različitih planeta, na tim planetama je i jelovnik potpuno drugačiji?
E upravo te razlike u kulturama i jelovnicima širom sveta mogu malo da nam izvrnu ovu temu na podstavu – da je vidimo i sa druge strane.
Da li je ženska ljubav prema slatkišima stvarna ili je samo stereotip?
Možda naredni redovi razjasne.
 

Programirani smo da verujemo u stereotipe

 
Verovali ili ne, ženska opčinjenost slatkišima nije podjednaka na svim tačkama Zemljine kugle. Zapadnjačka kultura i mediji dosta forsiraju ovaj trend, a kako smo mi na Balkanu dosta pod uticajem tih trendova i kod nas je slična situacija.
A kako oni to rade?
Lepo i suptilno
Sigurno ste nekad u filmovima videli da momak posle raskida utapa tugu u alkoholu. Devojke će, da druge strane, svoju tugu lagano topiti u ustima – kroz gomilu čokolade. Naravno, nisu svi scenaristi prepisivali ove ideje, ali priznaćete da mnogi jesu.
A onda... tu su i reklame.
Kada ste zadnji put videli reklamu u kojoj muškarac lomi sočan komad čokolade i uživa u njemu? Malo je toga, zar ne? Reklame sa slatkišima uglavnom kao glavne promotere imaju žene koje uživaju u njima ( i obično vrlo zgodne)  i eventualno decu.
Sa druge strane, kada treba izreklamirati meso ili pivo – muškarci su glavni promoteri.
Tako gledajući ovako servirane stereotipe putem medija, počinjemo zaista da verujemo da žene više vole slatkiše, a muškarci meso. I tako se i ponašamo.
I nije sad da se žene žale zbog toga.  Da razjasnimo, dragi muškarci. Bez brige! Ako želite da iznenadite devojku, slatkiši su uvek dobar poklon za nju.
Podržavamo vas u tome da ih poklanjate
 
Iznenadni izlazak na pečenje i pivo? Može, ali sa drugarima. Sa devojkom to ipak prvo proverite i unapred dogovorite, ako želite da bude prijatno.
 
Ljubav prema slatkišima je posledica evolucije
 
Neki smatraju da je ljubav žena prema slatkišima i muškaraca prema mesu – urođena. Ovo potiče još od naših pećinskih predaka, koji hranu nisu kupovali u marketima i online prodavnicama, nego su je sami pribavljali.
 
Podela poslova učinila je svoje
  • Muškarci su išli u lov na meso, pa otuda i ta ljubav prema njemu
  • Žene su sakupljale bobice koje su često slatkaste i odatle veća naklonost žena ka slatkišima. 
Proći će još mnogo vekova pre nego što se bobice počnu prerađivati, sušiti, prelivati čokoladom u ukusne dražeje (nekima jedini prihvatljiv način da pojedu voće), a i da nastanu druge sitne šarene imitiacije bobičastih slatkih plodova – odnosno bombone. Ali ljubav prema slatkišima od strane žena – ostaće nepromenjena.
 
 
Neki smatraju da je uzrok tome i ovo...
 

Hormoni stvaraju žudnju za slatkišima

 
Gotovo nikad nećete čuti muškarca da kaže: „Jao baš mi se jede čokolada!“  i gotovo redovno ćete čuti žene da izgovaraju ovo. Zapravo, ako malo bolje obratite pažnju, možda čak i ustanovite da se ova žudnja za slatkišima ( a konkretno za čokoladom)  javlja u pravilnim vremenskim razmacima, odnosno ciklično.
Šta je uzrok tome?
Pa hormoni i njihove periodične fluktuacije, koje su zaslužne za to da žene jednom mesečno imaju menstruacije. Pre toga, pad estrogena u organizmu dovodi do stanja koje nazivamo PMS. Pad estrogena  i te burne homonske promene svakako ostavljaju neke svoje tragove kod žena. Najčešće to bude i pad raspoloženja. Postoji dosta namirnica koje podižu raspoloženje.
Ali šta bolje i brže to radi od čokolade? Gotovo ništa!
Neki bi rekli šoping. Zato spoje i jedno i drugo – svrate u najbliži šoping centar na Candy universe štand i počaste sebe dozom slatkiša.
Osmeh zagaranatovan!
 
 
No, istraživanja su pokazala da nam je i ovo servirana informacija i da recimo u Japanu žene tokom hormonskih promena više žude za sušijem, dok su u Egiptu ankete pokazale da se više žudi za slanom hranom koja može da nadomesti dosta elektrolita u organizmu.
I tu sad dolazimo do sledeće tvrdnje – volimo čokoladu jer nam fali neki mineral.  A konkretno magnezijum kojeg ima u čokoladi.
Da li je tako?
 

Magnezijum je kriv

 
Ovo je vrlo čest izgovor za kupovinu slatkiša.
Da, u crnoj čokoladi ima magnezijuma, ali kada se kupuju slatkiši jer nam se onako baaaaš jedu – obično nije ona izbor.
Osim toga, ako je do magnezijuma, apsolutno postoje druge namirnice koje su bogatije njime, pa niko baš ne izjavi kako mu se „ neodoljivo prijelo zeleno lisnato povrće“ ili mu se „pije šumeća tableta magnezijuma“, zar ne?
Da ne pričamo da je nedostatak magnezijuma  generalno zastupljena problematika koja podjednako dotiče i muškarce i žene. Pa opet, muškarci ređe izjavljuju da im baš baš jede nešto slatko. Ili nekako možda samo ne pridajemo toliki značaj tome, jer verujemo u stereotipe.
 
A gde je istina?
 
Neka istraživanja u Americi su pokazala da 40% žena ima žudnju za čokoladom, dok je kod muškaraca to samo 15%.  No, to je tako samo u Americi. Istočnjačka kultura ima sasvim drugačije rezultate po ovom pitanju.
 
I šta je tačno?
  • Istina je da volimo slatkiše jer su slatki, prijaju našim čulima i ukusa i to nas čini srećnima.
  • Istina je da se i muškarcima jedu slatkiši koliko i ženama i da i njih usrećuju – da nije tako bili bi depresivniji , što nije slučaj.
  • A istina je i da vam ne treba ni izgovor ni opravdanje zašto volite slatkiše.
Zašto komplikovati!
Slatkiši su da se vole i jedu – i to je sasvim dovoljno znati!  Zato, slobodno počastite sebe i bez izgovora. A ponudite i muškarcima. Neće odbiti!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comments: