Nekoliko veoma bitnih razloga zbog kojih (ne)volimo mačke

Priča milion puta ispričana – da li pokušavamo da ubedimo one koji ne vole mačke ili da „opravdamo“ one koji ih vole? 
Ovoga puta priča je ispričana na jedan drugačiji način – iz ugla nekog nepristrasnog. Pročitajte i odlučite se, ako već niste!
 
 
U šali su u mojoj porodici uvek govorili ,,ti si naše mezimče i ljubimče“ pa možda iz ovog razloga i shvaćeno putem ove replike, ja nikada nisam imala predstavu niti svest šta znači imati kućnog ljubimca i upoznati se sa tom vrstom odgovornosti.
 
Moja prijateljica, iako je kao i ja bila najmlađa u porodici, ljubav prema mačkama razvila je pre nego ljubav prema meni – još kao male smo se svađale, nadmetale, čupale za haljine i kosu – ali držanje malih maca, kao i oniih većih, u njenom naručju nije predstavljalo nikakav problem i njima je upućivala svu ljubav.
 
U njenom stanu se nalaze dve mace: maca Lili, veća i pepeljaste boje (nikada me nije volela, pa je prilikom svakog mog ulaska u stan odlazila u svoj kutak i pravila se da ne postojim – kao i njena vlasnica kada smo imale četiri godine) i manja mačka, Leposava (da, morate priznati, ime je originalno) bila je jako umiljata i mene je volela – iako sam na samom početku odbijala da priznam da me posmatra i da pokušava da me dodirne.
 
Tako je Lepa (kako sam je nazivala od milošte) prilikom mog poslednjeg dolaska htela da privuče moju pažnju i ubere poneku simpatiju, igravši se sa loptom većom od nje i avaj – pala je sa fotelje i bezvoljno je spustila glavu.
 
Leposava, već mi se dopadaš! Dakle, shvatila sam da mace umeju da budu itekako zanimljive pogotovu nakon sledećeg poteza mačeta – sela je pored mene, identično kao neki mali čovek, i pažljivo je posmatrala emisiju zajedno sa mnom.
 
Pored toga, moja prijateljica iz ličnog iskustva svedoči da svako mesto na svetu može biti krevet. Kako? Leposava i Lili su objasnile svojim mačećim potezima. Može se spavati u lavabou, u korpi za novine, može se dremnuti u cipelama, među haljinama, može se prespavati čak i među šerpama – potrebne su samo mašta i dobra volja.
 
Dok smo Leposava i ja gledale emisiju, ona se uvukla u moje krilo i zažmurila.
 
Šta sada? Počela sam polako da je mazim po glavi, zatim mi je pružila šapu – i sat vremena kasnije moja prijateljica je zadovoljno prokomentarisala da se Lepa i ja igramo već čitav sat, a ja sam bila manje nervozna i oslobođena od stresa koji sam doživela tokom tog dana.
 
Takođe, kada sam se najmanje nadala, u toku razgovora, Lepa je prišla, pomazila me svojom glavom i otišla – dakle, ova pufnasta bića umeju na neposredan, nenadan i vrlo prijatan način da saopšte da nas vole.
 
Takođe, u jednoj studiji sam pročitala da je predenje maca lekovito – dok slušate ispuštanje ovog zvuka, oslobađate se stresa, pa čak i anksioznosti.
 
Leposava, kao i svaka druga maca, izuzetno vodi računa o sebi, dakle, mace su uredne, a pored toga mogu vam pomoći u rešavanju i oslobađanju od nepoželjnih ,,gostiju“ u vašem domu.
 
Mace ne traže pažnju niti Vaše vreme po čitav dan – nezavisne su pa sebi lako pronađu zabavu i lep način da ispune vreme, a da pri tome ne budu zamorne.
 
Bez ikakvih predrasuda i bespotrebnog zauzimanja negativnog stava – pružite i sebi i macama priliku da stvorite jedinstveno i nezaboravno prijateljstvo! 

PIŠE: Nađa M. Lazarević

 

Comments: