Koliko je važan body positive i šta ovaj termin zapravo predstavlja u svetu današnjice?

Body positive je terminologija koja se često provlači po internetu, što znači da ste bar jednom naletele na ovu tematiku. Ali šta ona suštinski predstavlja i šta niko nije stigao da vam kaže?

Body positive = prihvatanje sebe

Body positive je svaki onaj momenat u kome ste svesne sebe i svog tela, a pritom potpuno slobodne da stanete pred ogledalom i ostanete dobro sa sobom.
 
Kako zvuči jednostavno, zar ne? Ali kad ostanete same, koliko ste dobro sa sobom?
 
Koliko puta ste rekle sebi “što si lepa danas”, a koliko “jao, vidi što ti ovo ne valja”? Hajde da budemo iskrene i da počnemo da brojimo. Upravo sada.
 

Drugačija si, ne i manje vredna

A ko vam je rekao da ne valja taj celulit koji imate na butini, ta strija na stomaku, pega na nosu, ožiljak na nozi, mladež na vratu, frizura koju nosite, visina ili težina koja krasi vašu figuru, širina leđa, obim ruku, dužina stopala, veličina grudi, konfekcijski broj?
 
Drugi ljudi. Ljudi koji čine društvo i koji vam pričaju da treba da živite po standardnim vrednostima, koji vas uvijaju u kalupe, uskraćuju slobodu na izbor i postavljaju pritisak svojim uticajem.
Koliko ste se puta našli na njihovoj margini? Mnogo, znamo. Ali, imamo da vam kažemo nešto važno i nije u poverenju, širite dalje.
 
Nemojte da činite to društvo. Suprotstavite se onome što vam je servirano. Mislite svojom glavom i ne uskraćujte sebi pravo na izbor.
 
Vaše telo doživljava promene i prirodno je da ne izgledate isto kao pre šest nedelja, meseci ili godina. Ali to ne znači da treba se samoosuđujete ili gajite mržnju prema sebi.
 
Body positive je stanje uma. Način života. Nije nauka, nije posao i niko vam ga ne daruje na poklon.
 
Stiče se učenjem i radom. Na sebi i sa sobom. I to ne samo spoljašnjim, već i unutrašnjim. I važno je da budete detaljne.
 
Sve zahteva proces i samoprihvatanje neće doći preko noći. Ali, ukoliko se u ovom trenutku oduprete negativnim emocijama koje imate za sebe, ima šanse da doputuje što pre na vaša vrata.
 
Hajde da probamo.
 
Sedi i zapisuj šta misliš o sebi. Zašto se voliš, a zašto ne. Šta ti smeta na sebi i zašto ti je teško da pružiš malo nežnosti tom delu tela? A onda počni da “kopaš” i radiš na poboljšanju.
 
Pruži malo ljubavi sebi. Za promenu. 

Zablude o body positive

Body positive promoviše gojaznost

Gde god da ste čuli ovu činjenicu, znajte da je izgovorio neko ko je malo informisan o ovoj priči.
Body positive nije samo za ljude koji vode borbu sa kilogramima. I nikako nije promovisanje već stav koju zauzimate za sebe. Odbrana od diskriminacije, uvreda i mešanja u vaš život. Neko želi da smrša, neko da se ugoji. Ali niko nije postao gojazan pod uticajem drugih faktora.
 
 
Body positive promoviše lenjost
 
Ako ste prihvatili sebe upravo takve kakve jeste, ne znači da tu treba da stanete. Ovaj termin nema za cilj da vas navede na lenjost već na pozitivan stav prema svom telu od koga će nastati promene. Ovde se ne propagira priča o nezdravoj ishrani i lošim navikama već o samosvesti i samoprihvatanju. Hoće li do promena doći iz ljubavi ili iz mržnje? Zar ljubav nije jedini ispravan način za pomicanje?
 
Edukujte se i brinite o sebi. Nije teško.

Piše: Anđela Gmitrović

 

Comments: