5 žena koje su obeležile 19. vek

Devetnaesti vek predstavlja bitno doba za žene. One su u ovom veku imale sve veća prava, te njihova uloga se nije samo svodila na vođenje domaćinstva. 
One su mogle imati i razna zanimanja, te su se mogle baviti naukom, umetnošću, književnošću ili bilo kojim drugim disciplimana kao i muškarci.
 
 
Zato možemo govoriti o posebnim ženama bez kojih devetnaesti vek ne bi bio isti.

Kraljica Viktorija

Jedna od najvažnijih ličnosti 19. veka po kojoj je čitav period i dobio naziv jeste Kraljica Viktorija.
 
Ovaj vek je u Velikoj Britaniji poznat i kao viktorijansko doba koji predstavlja sinonim za industrijsku revoluciju, jačinu britanske monarhije, ukidanje ropstva i početak borbe žena za pravo glasa.
 
Rođena je 24. maja 1819. godine, a krunisana je za kraljicu u svojoj osamnaestoj godini. Vladala je Velikom Britanijom sve do svoje smrti u osamdeset i prvoj godini. Dakle, na prestolu je provela čitave 63 godine.
To je svrstava u vladare koji su najduže nosili krunu na glavi.

Emili Bronte

Još jedna bitna žena koja je bila bitno uticala na svoje doba potiče iz Ujedinjenog Kraljevstva.Ona je jedna od tri sestre Bronte.
 
Sve tri sestre su obeležile književnost devetnaestog veka. Iz njihovih pera potiču najlepši klasični ljubavni romani koje svako treba pročitati.
 
Emili Bronte je živela od 1818. do 1848. Godine.
 
Danas nam je poznata po romanu Orkanski visovi, što ujedno predstavlja i jedini roman koji je napisala. Zanimljivost vezana za ovaj roman jeste da je objavljen pod pseudonimom Elis Bel.
 
Ovaj roman se pored ljubavnih tema bavi i kritikom viktorijanskog doba i njegovih ideala, te se smatrao vrlo kontroverznim delom.
 
 
Baš iz tih razloga su se sve tri sestre krile iz svojih pseudonima.

Marija Kiri 

U 19. veku imamo i prvu naučnicu koja je dobila dve Nobelove nagrade za naučna postignuća. U pitanju je Marija Kiri (1867 – 1934).
 
Ova žena je zajedno sa svojim mužem, Pjerom Kirijem, dodala na periodni sistem elementa dva elementa koja su do tad bila nepoznata, radijum i polonijum. 
 
Njena otkrića su uticala na otkrivanje novih načina lečenja kancera, terapije putem zračenja, što je za medicinu bio ogroman pomak.

Lusi Stoun (1818-1893)

Ovo ime je sa liste koja nije toliko poznata široj javnosti, ali koje je veoma oblikovalo doba u kome živimo.
 
Stounova je američka aktivistkinja, feministkinja i govornica. Važi za prvu ženu koja nije preuzela muževljevo prezime nakon udaje, a da nije vladar.
 
Čitav život je posvetila borbi za žensko pravo glasa, držala je srčane govore i pisala tekstove koji su dotakli mnoge žene i naveli ih da se pridruže pokretku sufražetkinja.

Emili Dikinson

Jedna od najpoznatijih američkih pesnikinja je svakako Emili Dikinson (1830 – 1886), koja je za života napisala skoro 2000 pesama, od kojih su 1000 bile završene.
 
Nije postala poznata tokom života, a prva zbirka njenih pesama je objavljena tek četiri godine nakon njene smrti.
 
Bila je bolešljive prirode, te je većinu svog vremena provodila zatvorena u svojoj kući, jedini kontakt sa spoljašnjim svetom joj je bio putem pesama i pisama.
 

Comments: