Jedna žena može da promeni svest, ali dve mogu svet

Žena je nežno, krhko, milo i čilo biće. Žena je lepa i pametna. Lojalna i pouzdana. Borbena. Talentovana i zabavna. Žena je vodilja. Energična i fantastična. Vredna. Vedra. Svesna. Dobronamerna. Pažljiva. Žena je inspiracija i motivacija. Uzor i primer.
Ima ulogu majke, sestre, supruge, tetke, ujne, bake i unuke. Drugarice i koleginice.
 
Sad zamisli dve takve žene. Duplu vrednost.
 
A tri? Četiri? Deset žena?
 
I onda mi reci - kad se udruže, zar ne mogu svet da osvoje zajedno?
 

Žena za ženu

Ista ona žena puna različitih kvaliteta, ima i manjke, nedostatke i mane. Ima sive dane u kojima ne pomišlja da izađe iz kuće. Ima žute minute u kojima joj se vrišti iz sveg glasa.
 
Ume da bude umorna i tužna. Da naziva sebe ružnom. Da bude gruba i samokritična.
 
Da joj se ne radi ništa i da je očajna jer joj ne ide ništa. Da joj tonu lađe i da ona tone za njima.
 
I ti si žena. Nađi joj se. Potapši je, pruži joj ruku. Pruži i šansu. Želi da priča? Saslušaj je. Želi da ćuti? Dozvoli joj.
 
Samo bi da se isplače? Neka ima slobodu da to uradi na tvom ramenu.
 
Neka odmori u tvom krilu. Neka se ovoga puta neko pobrine za nju.
 
Neka to danas budeš ti.
 
Znaj, i tebi će trebati i šansa i reč, i rame i krilo. I briga i nega. Možda već sutradan.

Ko pruža podršku?

Podrška koju upućuješ ženi pored ili ispred sebe, treba da dolazi iz srca i sopstvene volje da to radiš za nju.
 
Podršku dele isključivo žene koje imaju svest o sebi i koje su zadovoljne tom slikom. Što znači da ne možeš očekivati podršku, ali možeš je pružati i to je dragocena mogućnost.
 
Znaš li koliko je načina da budeš solidarna, a ti stojiš u mestu?

Kome je potrebna?

SVAKOJ ŽENI. SVAKOG DANA.

Solidarnost = empatija

Time što si na internetu podelila profil druge žene i napisala nešto lepo uz to, pružila si joj podršku i pomogla da drugi saznaju za njeno postojanje.
 
Time što si prišla ženi na ulici da joj kažeš koliko joj lepo stoji haljina i kako je divno uklopila šešir uz sve te boje, učinila si da se njeno samopouzdanje ozari i da se njen osmeh raširi.
Jer ne samo da je lepa već pravi i dobre izbore, a ti si joj ukazala na to. I ukoliko je imala ikakvih nesigurnosti, budi sigurna da se istih u tom trenutku otarasila.
 
Ukoliko umesto šešira i haljine nosi nešto drugo, nađi načina da to istakneš lepim rečima. Ne lažu kad kažu da one gvozdena vrata otvaraju. 
 
Solidarnost je kad odeš na posao i pohvališ koleginicu. Kad joj kažeš da je talentovana, da te oduvala jučerašnjim nastupom i da itekako dobro obavlja svoj posao. To će vinuti njeno samopouzdanje u visine, a tebi može da popravi dan.
 
Kad ti neki frajer kaže kako si super onako kako izgledaš, puna oblina i da njega baš takve privlače, a nikako one sitne i nikakve, ne smatraj takvu izjavu komplimentom.
 
Obavezno mu skreni pažnju na to, jer već tu treba da ti bude jasno koliko to govori o njemu. Postoje toliko boljih načina da se komplimenti udele i ne izgube svoj cilj.
 
Mom oku je lepo jedno, tvom oku drugo, ali o tome ne treba raspravljati. Nijedna ženska pojava ne može biti gadna. I ne dozvoli da te strelom mržnje koju je bacio na drugo žensko telo uveri da ti vrediš više zbog većeg obima grudi ili zadnjice. Dakle, žene, ne zadovoljavajte se tako minimalističkim i površnim rečima.
 
Podršku pružaš kad pozoveš drugaricu i odeš sa njom u novootvoreni salon, na frizuru ili neki drugi tretman, kako bi dala zaleđinu novoj preduzetnici. Ona je počela od nule, ali uz tvoju pomoć može da dosegne mnogo nuli iza prethodne brojke.
 
Velike stvari se dešavaju kad žena stane uz ženu. Kad se udruže i istinski bivaju tu jedna za drugu. Mnogi rezultati se bolje i lakše postižu. Ko danas stoji uz tebe? 

Ne osuđuj

Što ne želi da rađa ili je rodila petoro.
 
Što joj je sudopera puna ili frižider prazan.
 
Što nije stigla da osuši veš ili obriše prašinu.
 
Što je naručila dostavu jer joj se danas ne sprema ručak.
 
Što je izabrala porodicu umesto karijere. Ili obratno.
 
Što je obukla dekoltiranu haljinu ili radije nosi trenerku.
 
Što vodi u krevet koga hoće.
 
Što kupuje sebi šta hoće.
 
Što izlazi i vraća se nazad kad hoće.
 
Što putuje i često se u cipele zaljubljuje.
 
Što je ostavljena, prevarena, maltretirana, loše tretirana.

Ne budi sujetna

Sujeta te zaglupljuje i zagađuje. Liči na onu zrelu i crvenu jabuku, ali ukoliko je zagrizeš, otrovaće te. I naterati na loše postupke. Ti postupci će uzrokovati da se i ti osećaš loše, a to osećanje te ne vodi nikuda.
 
Ukoliko smatraš da je druga žena bolja od tebe u nečemu, pitaj je da te nauči. Ti znaš ovo, ona zna ono, razmenjujte znanja i veštine. Nijedna od nas ne zna sve i nijedna ti nije konkurencija.
 
Od pet žena u društvu, pet je uspešno, samo u različitim oblastima. Kako? Svaka od njih zastupa svoj cilj, ali ne sabotira akciju one druge već je gura napred. Misli o tome.

HAJDE!

Pomozi. Podrži. Daruj. Ugosti.
 
Sve možemo same da se pobrinemo za sebe.
 
Ali znaš li koliko je lakše kad ti se nađe nečija pomoć? Bilo kakva.
 
Kad joj pridržiš vrata, ustupiš mesto u dugačkom redu ili u prevozu, doneseš nešto sa pijace, doprineseš poboljašanju njenog raspoloženja, pokupiš igračke u dečijoj sobi, pomogneš oko večere, zaliješ joj cveće, uviješ kosu ili ustupiš papuče da je ne gledaš bosu.
 
Kad podržiš njene želje, snove, ideje, nade, radove, projekte. Njen povratak poslu nakon porodiljskog odsustva. Njeno osnivanje sopstvenog biznisa. Uspešno balansiranje između kuće i kancelarije. Odluku o potpisivanju otkaza. Smelost o prelasku u novu branšu i novi kolektiv.
 
Daruj joj. Vreme i priliku.
 
Pohvali je. Pokaži joj da ume i može.
 
Ugosti je. Napravi joj ukusan kapućino, ispeci kolač i reci joj da se uvali u fotelju. Sat, dva. Neka se oseća kao kraljica. 

Biraj kakvim si ženama okružena

Ne dopadaju ti se njene vibracije i osećaš se loše u njenom prisustvu? Trudiš se da nađete zajednički jezik, ali to ti crpi energiju? Probala si dva-tri puta i ništa se ne menja?
 
Ukoliko trud i želja nisu obostrani - odustani. Za svoje dobro. 
 
“ Nju želim u svom okruženju, nju ne. “ - budi iskrena prema sebi. I prva sebi.

Piše: Anđela Gmitrović

Comments: