Usrećite svoja stopala kod kuće

Vaša stopala vam pomažu da stignete svuda, na njima ste ceo dan i drže vas na zemlji. Potrebno je obratiti pažnju na njih i pružiti im pravu negu. Nega stopala je, takođe, veoma bitna za dijabetičare pošto kod njih postoji visok rizik od infekcija stopala. 
Pročitajte nekoliko saveta za negu svojih stopala u naredom tekstu.

Neka vam stopala budu hidrirana

Pre odlaska na spavanje,operite stopala i dobro ih osušite. Koža na tabanima nema lojne žlezde tako da joj je potrebna hidratacija. Za to možete iskoristiti glicerin ili kokosovo ulje. Nanesite na stopala i navucite par pamučnih čarapa. Nemojte nanositi ništa između prstiju. 

Secite nokte redovno

Svakih nekoliko nedelja nokte na nogama morate iseći kako bi oni ostali zdravi i jaki. Koristite odgovarajuće grickalice za nokte, ne makaze. Kako biste olakšali sebi, nokte secite nakon tuširanja, kada oni omekšaju. Zanoktice pogurajte unazad i nikad ih nemojte seći. Nikada nemojte zanoktice previše gurati unazad. 

Omekšajte svoja stopala

Čest piling stopala ne treba da se radi samo zbog izgleda stopala - zadebljala koža može da ispuca što vodi ka bolu i infekcijama. Kreme na bazi plavog kamena mogu lako i brzo da eliminišu grubu kožu, čineći stopala mekim. Ukoliko preferirate pilinge, onda izaberite neki koji sadrži ulja kako bi ujedno i hidrirao stopala. Izbegavajte žilete za odstranjivanje viška, oni mogu dovesti do posekotina, a samim tim i infekcija. Takođe, jednu stvar nemojte zaboraviti, zadebljanja kože štite stopalo, zato nemojte preterivati sa njihovim uklanjanjem.

Pustite stopala da dišu 

Uvek je dobro nakon dolaska kući izuti se i prosto pustiti svoja stopala da dišu. Nema potrebe dalje da govorimo koliko je to korisno za naša stopala. 

Nokti bez laka

Ponekad je dobro skinuti lak za nokte sa svojih noktiju i pustiti ih da barem nekoliko sati budu bez ičega na sebi. Nakon toga možete naneti i lak koji pomaže njihovom jačanju. 

Potopite stopala 

Potopite stopala u mešavinu vode, šest kapljica drveta čajaveca i Epsomove soli. Potom ih izvadite i energično obrišite peškirom kako biste uklonili mrtve ćelije. 

Masaža za zdrava stopala

Nekoliko minuta masaže stopala dnevno donosi višestruku korist: poboljšava cirkulaciju u nogama, pomaže vam da se opustite nakon dugog dana, pomaže boljem snu, uklanja bol i upalu. Odvojite 5 minuta dnevno za masažu svojih stopala. Koristite toplo maslinovo ili kokosovo ulje. Svojim palčevima kružnim pokretima pritiskajte tabane. Nežno povlačite svoje nožne prste kako biste ih istegli. Za masažu stopala možete korisiti i roler koji služi za to. 
 
Kako negovati nokte u letnjem periodu možete pročitati OVDE.

Comments: