5 navika koje uništavaju kosu i 5 navika koje je čine zdravijom

Svaka žena voli da ima lepu kosu.  Nekada nehotično pravimo greške u želji da svoju kosu što bolje negujemo.
 Pročitajte o greškama koje žene najčešće prave i pokušajte da ih izbegnete.

Loša navika: Preterana upotreba gustih četki

Guste četke jako pritiskaju kosu i time iz kose cede njena ulja. Možda deluje kao dobra zamisao, ali svakodnevnim četkanjem možete oštetiti spoljašnji sloj svoje kose. Guste četke su takođe veoma štetne za mokru kosu, jer je mokra kosa još podložnija oštećenju. Ograničite upotrebu gustih četki za stilizovanje svoje frizure pri kraju feniranja, kada je vaša kosa suva oko 75%.

Dobra navika: Upotreba retkih četki

Današnje četke imaju najlonske čekinje koje se savijaju kada prolaze kroz kosu. Zahvaljujući tome što se čekinje dodatno savijaju, vaša kosa ne mora i samim tim ne dolazi do lomljenja. Kada četkate kosu mokru kosu, važno je da čekinje budu razmaknute jedna od druge.

Loša navika: Vezivanje mokre kose u pletenice

Mokra kosa je oko 50% elastičnija od suve. Zato možete lako napraviti pletenicu sa mokrom kosom. Međutim, jakim zatezanjem pletenica, razvućićete kosu više njene normalne dužine kada je suva. Ako je budete zavezali u pletenicu, kosa će ostati istegnuta i neće se vratiti u svoj prvobitan oblik. To takođe važi i za vezivanje mokre kose uskim gumicama kada pravite rep. 

Dobra navika: Nanošenje maske

Ne možete ponovo sastaviti iscepano parče papira, a to važi i za vašu kosu. Međutim, na kosu možete da nanesete masku. Ovakvim tretmanom, kosa upija ulja i hidratantne supstance koje izgledaju kao prirodni lipidni sloj vaše kose, što će vašoj kosi vratiti savitljivost i mekoću. Trik je u tome da prilagodite nivo hidriranja potrebama vaše kose. Ukoliko upotrebite previše, vaša kosa će se skroz opustiti. Međutim, ukoliko upotrebite premalo, ostaće suva kao pre.

Loša navika: Korišćenje pegle za kosu nakon nanošenja ulja

Postoji siguran način da upropastite svoju kosu- nanesite ulje na nju, a potom je oblikujte peglom. Baš kao i ulje na tiganju, ulje na vašoj kosi će, na dovoljno visokoj temperaturi, proključati. Čak i ostaci prethodnih tretmana koje niste isprali mogu spržiti vašu kosu ukoliko pređete peglom preko njih, ostavljajući vašu kosu suvom i krhkom.

Dobra navika: Očistite i zaštitite svoju kosu

Ulja nisu loša za vašu kosu, ali ukoliko ih često koristite, dobro operite kosu barem jednom nedeljno sa šamponima za dubinsko pranje kose. Čak i ukoliko ne koristite ulja toliko često, preporučujemo pranje kose ovakvim šamponom barem dva puta mesečno.

Loša navika: Ispravljanje kose od korena do vrha

Ukoliko imate kovrdžavu kosu, nikada je nemojte četkati prvo od korena- vaša kosa će se često mrsiti, a daljim četkanjem ćete joj samo naneti još štete. Četkanje uvek započinjite sa kraja kose i polako je četkajte naviše, izbegavajući sva nepotrebna zamršavanja i čupanja.

Dobra navika: Obraćanje posebne pažnje na koren i vrhove kose

Vaši korenovi i vrhovi imaju potpuno različite osobine. Kosa bliža vašoj glavi je mlađa i zdravija, dok su delovi kose na krajevima stariji. Dobra ideja je da koristite dva različita proizvoda za stilizovanje svoje kose. Vašim ispucalim krajevima potrebna je hidratacija, dok je korenu kose potreban volumen i podizanje. 

Loša navika: Feniranje i četkanje mokre kose

Ukoliko do sada niste shvatili, natopljena kosa je dosta lomljiva. Držanje kose izduženom sa četkom dok u nju uperujete vreo fen je odličan način da vidite kako se kosa lomi. Ukoliko samo jednom to uradite, nije veliki problem. Međutim, učestalo ponavljanje ovog postupka će sigurno oštetiti vašu kosu.

Dobra navika: Koristite produžetak za fen

Uvek sačekajte da se vaša kosa skoro skroz osuši pre nego što počnete da je četkate. Potom, da bi kosa izgledala sjajno i zdravo, pokušajte da stavite produžetak na fen, da bi ste usmerili topao vazduh na spoljašnji sloj vaše kose. Ovaj trik će vam pomoći da lakše dođete do talasaste frizure nego korišćenjem konvencionalnog fena za kosu.
 
 

Comments: