Saveti za održavanje šminke (kako izbeći nagomilavanje bacila)

Dešava se da se često ne obraća dovoljno pažnja na higijenu pribora za šminkanje i same šminke. Šminka vrlo lako može postati izvor infekcije, kao i recimo četke koje se ne peru redovno. Bakterije i prljavština lako mogu doprineti i stvaranju mitisera.
U ovom tekstu daćemo vam nekoliko saveta za održavanje šminke.
 
 

Nemojte deliti svoju šminku ni sa kim

Ili uvek nosite svoju sa sobom ili prosto preskočite pozajmljivanje šminke od nekog koliko god vam ta osoba bila bliska.
 

Pravilno čuvanje

Zbog svoje puderaste strukture i strukture poput voska, šminka privlači bakterije, prljavštinu i prašinu. Kako biste izbegli prenos bakterija i bacila na svoju kožu, svu šminku treba da držite dobro zatvorenu. Kako biste dodatno zaštitili šminku, držite je u posebnoj tašnici na suvom mestu.
 

Nikada, ali nikada nemojte deliti sa nekim šminku za oči

Da li ste znali da se neke očne infekcije lako prenose? Verovatno jeste. Postoje očne infekcije koje su veoma zarazne i lako se prenose na primer preko maskare. Ukoliko nekada dobijete neku od očnih infekcija, bacite svu šminku koju ste do tada koristili za oči.
 

Operite ruke pre nanošenja šminke

To je nešto najjednostavnije što možete da uradite za prevenciju infekcija i iritacija. Ukoliko vam voda i sapun nisu pri ruci kada se šminkate, potrudite se da barem kod sebe imate gel za dezinfekciju. 
 

Čistite uvijače trepavica

Možda neko na to i ne obraća pažnju, ali bakterije se mogu nagomilati na uvijaču i to na slojevima maskare koja tu ostane ako se uvijač ne čisti redovno. 
 

Izbegavajte korišćenje tupe olovke za usta ili oči

Potrudite se da jednom nedeljno naoštrite olovku za oči ili usta i između korišćenja je obrišete maramicom za dezinfekciju. Zarezivanje skida gornji sloj na kome se skupljaju bakterije koje izazivaju razne infekcije. Takođe, nemojte zaboraviti da nakon zarezivanje dezinfikujete i zarezač. 
 

Kozmetiku čuvajte na odgovarajućem mestu

Pošto je vlažna sredina pogodna za razvoj mikroba, šminku ne treba držati na toplom mestu niti u kupatilu. Odredite neku policu za šminku koja će biti na hladnom i mračnom mestu.
 

Izaberite plastiku

Korišćenje kožnih ili platnenih nesesera za šminku je uobičajeno, ali je teže za održavanje od plastičnih. Tu se takođe mogu nagomilati baciti, ako se ne čisti redovno, a plastične je definitivno lakše čistiti. 
 

Comments: