Jesam li ja majka ili nemajka?

Sasvim mi je jasno da će se u moru tekstova o “dobrim” i “lošim” majkama naći i ovaj moj, ali to me ipak neće sprečiti da ga napišem. :)
 
Napomena: ovaj tekst nije za one koje sebe smatraju savršenim majkama koje imaju savršenu decu,koja jedu isključino zdravu hranu, ni u jednom momentu im odeća nije uprljana niti su ponekad nevaljala…
 
 
Drage majke - nemajke, koliko puta dnevno osetite grižu savesti kada je vaše dete u pitanju - Da li je trebalo da pojede više povrća danas? Zašto sam mu/joj dopustila da pojede 2 čokoladice, Smoki, čips? Zaboga, to nije zdravo!
Opet sam ga/je pustila da gleda crtani na tabletu ili TV-u duže od 10 minuta (jer sam htela da popijem kafu na miru)…
 
Kako se moje dete oseća kada sam ja na poslu? Da li mnogo pati za mnom? Da li bi možda bolje bilo da napustim posao (koji volim da radim i ispunjava me) da bih više vremena provodila sa njim?
 
Da li sam ja sebična zbog toga što želim i da radim i da ponekad odem sa prijateljicama u izlazak ili samo na kafu? Da li sada kada sam postala majka ja moram da se žrtvujem i odreknem drugih stvari koje me zaimaju i koje volim da bih bila što bolja majka svom detetu?
 
Šta će drugi reći o tome? Da li sam ja grozni karijerista ako ipak želim da radim i možda čak i da napredujem na svom poslu? 
Da li će moje dete izrasti u boljeg čoveka, ako ja budem tu za njega u svakom momentu, svaki dan? 
 
Bio je skoro jedan tekst koji se provlačio internetom - nešto u smislu “nemojte živeti samo za svoju decu”. U suštini, prilično sam sigurna da su se tu ljudi podelili u 2 različite struje - jedne koji se apsolutno slažu da majka treba da ima svoj život i pored toga što je majka i drugu koja smatra da sve treba biti podređeno novom smislu života tj. deci.
 
Griža savesti, nas majke, a posebno novopečene i još uvek nesnađene čeka iza svakog ćoška
Danas tu od “pomoći” mogu biti i društvene mreže - one su široko dostupne i svako može da iznese svoje mišljenje na ovaj ili onaj način, tako da se tu često mogu sresti savršene majke koje će davati svoje “sjajne” savete i iščuđavati se i zgražavati ako ste vi kojim slucajem svom detetu dali taj kupovni sokić… Primera je milion, nećemo ulaziti dublje u to, ali sigurna sam da većina vas koja je na internetu zna o čemu pričam. 
 
Kada niste sigurni da li nešto radite dobro, dovoljan je samo jedan komentar ili neki okidač da se zapitate “šta ja to radim pogrešno?” “jesam li ja sebična?” , a pri tom zaboravljate  najvažniju stvar- vi svoje dete (ili decu) volite više od svega i naravno da im želite najbolje, pa makar nekad i grešile.
 
Pošto sam i sama majka, priznajem da često ne mogu pobeći od svih pitanja koje sam gore navela, ali isto tako čvrsto verujem da svako želi dobro svom detetu i da definitivno važi ona rečenica da je majka koja je srećna kao žena ujedno i dobra majka svojoj deci. 
 
Tako da, drage majke - nemajke, nemojte previše da razbijate glavu raznim pitanjima i dilemama, već uživajte u svojoj ulozi majke, ali i žene.
Vi jeste centar sveta svojoj deci i uzori, a ništa lepše nego kada ta deca vide da su njihove majke srećne i zadovoljne svojim životom.

Piše: Vesna injac

 

Comments: