4 loše navike ljudi koji nose kontaktna sočiva

Nije teško naučiti kako se vodi računa o kontaktnim sočivima, ali je isto tako lako i steći poneku lošu naviku kada su sočiva u pitanju, posebno ako ste u žurbi. Evo liste četiri najčešće.

Spavanje sa sočivima

Ukoliko vaša sočiva nisu specijalno dizajnirana za spavanje sa njima, sočiva treba izvaditi iz očiju pre spavanja. Vaši kapci su stvoreni da preko noći obezbeđuju vlažnost vašim očima i tako uklanjaju razne bakterije. Ukoliko su tu sočiva ona će pokupiti svu vlažnost i ujutro ćete se probuditi veoma suvih očiju. 

Ponovno korišćenje tečnosti za sočiva

Kada ste jednom izvadili sočiva iz kutijice, tečnost u kojoj su ona bila treba da prospete odmah. To možemo uporediti sa tim da svoje sudove ne biste prali prljavom vodom. Iskorišćena tečnost za sočiva u sebi sadrži svu prljavštinu i bakterije od prethodnog nošenja sočiva. Ne moramo ni da kažemo, da korišćenje ovakve tečnosti može dovesti do infekcije oka. 
 

Kupanje sa sočivima

Bilo da preferirate tuširanje ili kupke, važno je da pre toga skinete sočiva. Pošto su sočiva dizajnirana da skupljaju vlagu, ona će pokupiti svu vodu koja im bude prišla. Nažalost, voda ume da sadrži razne “organizme” koji bi mogli biti štetni za vaše oči i dovesti do infekcije. 

Predugo nošenje sočiva

Sočiva imaju svoj rok trajanja i toga bi se trebalo strogo pridržavati, u suprotnom mogu dovesti do raznih nelagodnosti i na kraju do infekcije oka. 
 

Comments: