9 jednostavnih načina da ubrzate svoj metabolizam

Svi znamo da je za sagorevanje kalorija i kontrolu telesne težine brzina metabolizma ključni faktor. Ono što često ne znamo je to kako da ga ubrzamo. Mnogo je raznih saveta, ali mi  smo pripremili listu onih 9 najefikasnijih. Nastavite čitanje! :) 
 

Započnite dan šoljom zelenog čaja

Dosta nas je naviklo da dan počinjemo kafom, ali ne bi bilo loše probati kafu zameniti zelenim čajem. On sadrži i kofein i katehine za koje je dokazano da ubrzavaju metabolizam. Takođe, treba pokušati izbaciti gazirana pića

Jedite više proteina

Ubacite u svoju ishranu više piletine, pasulja i kinoe. Takva hrana će vas duže držati sitim i tako ćete izbeći bespotrebno usputno grickanje.
Takođe, telo troši više kalorija prilikom  sagorevanja proteina nego recimo ugljenih hidrata.

Birajte maslinovo ulje

Mišljenje da su masti nezdrave odavno više nije “u modi”. Zdrave masti treba koristiti u svakodnevnoj ishrani itekako, a jedan od glavnih predstavnika je maslinovo ulje. 

Voda,voda, voda!

Našem telu je potrebna voda da bi uspešno sagorevalo kalorije zato obratite pažnju na to da u svakom momentu budete dovoljno hidrirani.
Dehidrirano telo će usporiti metabolizam i stvoriti lažni osećaj gladi. 

Začinjena (ljuta) hrana

Nije preporučljiva u većim količinama, ali povremeno uzimanje može imati veoma dobar uticaj na metabolizam.

Užina

Ukoliko dnevno imate 3 obroka sa razmacima od 5 do 7 sati onda to usporava vaš metabolizam. Manji obroci sa razmacima od 3 do 4 sata ubrzaće vaš metabolizam.

Spavajte dovoljno

Ukoliko spavate manje od preporučenih 7-8 sati to usporava vaš metabolizam. Znamo da to često nije lako postići, ali zarad višeg cilja možemo pokušati. :)

B vitamin

Ovo možda niste znali, ali B vitamin je veoma bitan za naš metabolizam.  Njega možemo naći u koštunjavom voću.

Jedite lososa

Losos je pun čuvenih omega 3 kiselina koje izuzetno povoljno deluju na naš metabolizam. Ovo je još jedan primer zdravih masti i proteina.
 

Comments: