Čime nas to Odri Hepbern i danas inspiriše?

Kao jedna od najvećih lepotica dvadesetog veka, Odri Hepbern je bila i ostala simbol elegancije i onog večnog, prefinjenog stila, kakvim se samo retke dame mogu pohvaliti.
Ali ono čime ova glumica i dan-danas inspiriše žene nije samo lepo lice i ženstveni stav u finoj haljini. Odri je toliko više od toga!
 
Rođena maja 1929. u Briselu, Hepbern je bila ćerka holandske baronice i biznismena englesko-austrijskog porekla.
Iako rođena u aristokratskoj porodici, njen život je bio potpuna suprotnost onome što bi se očekivalo od devojke koja može imati sve. 
 
 
Nakon što su se njeni roditelji razveli, Odri se sa majkom odselila u London, gde je pohađala privatnu školu, ali ubrzo je baronica odlučila da porodicu preseli u rodnu Holandiju, misleći da će tako zaobići ratne konflikte koji su se širili po Evropi toga doba.
 
Nažalost, pogrešila je. Godine 1940. Nemci su okupirali Holandiju, a bogato poreklo, talenat i lepota, nisu sačuvali mladu Odri od ratnog užasa i patnje.
Depresija, anemija, respiratorni problemi, kao i neuhranjenost,  bili su problemi sa kojima se borila. Ali ubrzo, njen talenat i volja su nadjačali probleme. 
 
Odri Hepbern bila je samo tinejdžerka kada je počela da pomaže Holanskom pokretu otpora. Sa 14 godina, već se ostvarila kao balerina i taj talenat iskoristila da pomogne u oslobođenju svoje zemlje. Držala je časove plesa za novac koji je išao pokretu otpora. 
 
Nakon oslobođenja Holandije, Hepbern je doživela iz prve ruke koliko humanitarni rad i aktivizam znači za one unesrećene ratom i patnjom.
 
„Mogu da posvedočim koliko UNICEF znači deci, jer sam i sama bila među onima koji su primali hranu i medicinsku pomoć neposredno nakon završetka Drugog svetskog rata“, rekla je jednom prilikom Odri. 
 
Karijera Odri Hepbern počela je 1951, a njene prve uloge bile su vezane za ples i bile su lošije produkcije.
Ali, ubrzo njen talenat biva zapažen, i ona dobija vodeću ulogu u filmu Praznik u Rimu (1953).
 
Posle tog filmskog uspeha, Odri se seli u Njujork. Slede filmovi Sabrina (1954), Rat i Mir (1956)... I konačno, Doručak kod Tifanija (1961), filmski klasik koji je od Hepbernove stvorio modnu ikonu, i koji joj je doneo najviše slave.
 
Ona je, konačno, dokaz da talenat nikada ne ostaje neprimećen. Odri Hepbern je jedna od retkih glumica 20-og veka koja je osvojila Oskara, Toni, Gremi i Emi nagrade.
 
Osamdesetih godina, ona postaje ambasador UNICEF-a, i nastavlja svoj humanitarni rad, u Aziji, Africi, Centralnoj i Južnoj Americi.
 
Odri je, zahvaljujući svojoj dobroj volji i velikom srcu, osvojila specijalnu nagradu američke Akademije za film i nauku, i to u polju humanitarnog rada. Nažalost, nije doživela da nagradu i preuzme. Preminula je 1993. godine, od raka slepog creva. 
 
Dela i reči Odri Hepbern ostala su iza nje da nas podsete da lepota nije samo ono što prija oku, već i ono što ljudi nose u sebi. I da baš ta, unutrašnja lepota, živi i posle nas... Ili kako Odri kaže:
 
Lepota žene nije u odeći koju ona nosi, figuri o kojoj brine, niti u načinu na koji češlja svoju kosu. Lepota žene je u njenim očima, jer oči su vrata njenog srca, mesta gde ljubav počiva. Istinska lepota žene ogleda se u njenoj duši.

Piše: Ivana Gvozdenović

Comments: