Šta biste voleli da ste znali pre trudnoće?

 

Informacije o životu za vreme trudnoće žene obično dobijaju od svojih ginekologa, rodbine i prijatelja sa decom. Međutim, koja žena ne bi želela da može da se vrati kroz vreme i kaže sebi šta tačno da očekuje za vreme trudnoće? 
U ovom tekstu 15 majki da dele sa nama svoje savete koje bi one želele da su dobile pre nego što su zatrudnele.
 

 

 1. Nemojte zanemarivati svog partnera. “Ovo je vreme kada su žene podstaknute da budu sebične- i ja sam bila takva, ali mislim da sam previše zapostavila svog dečka. On je bio sjajan prema meni, a ja nisam uspela da učinim da se oseća posebno i kao deo moje trudnoće.” 
 2. Nemojte tražiti pomoć na internetu! “Ja sam u jednom trenutku otišla na internet da pogledam da li je zdravo jesti humus za vreme trudnoće i naletela sam na čitav niz foruma na kojima su raspravljali da li se od humusa može dobiti listerija. Ovo je bilo glupo tražiti na internetu! U pitanju je humus, a ne živo pileće meso! Ipak, bila sam zabrinuta i izbegavala sam humus do kraja trudnoće. Teško je odupreti se iskušenju da istražujete po internetu, ali, od kada sam rodila sina, uspela sam da izbegnem bilo kakvo uzimanje saveta sa interneta.” 
 3. Vežbajte i steknite kondiciju pre nego što budete pokušavali da zatrudnite. “Da sam bila u boljoj formi pre nego što sam zatrudnela, osećala bih se mnogo bolje za vreme trudnoće. Često sam patila od jutarnje mučnine i bilo mi je užasno. Imam osećaj da bih se bolje osećala da sam pre toga vežbala. Međutim, pošto sam bila van kondicije kada sam ušla u trudnoću, nije bilo preporučljivo da pokušam da je steknem za vreme trudnoće.” 
 4. Pokušajte da snimite svoj stomak kada beba počne da šutira. Teško je setiti se kako je to izgledalo nakon što se rode, a i vašoj deci će biti zanimljivo da pogledaju snimak kada porastu! 
 5.  Uživajte u svojoj trudnoći, čak i ako prolazite kroz jutarnju mučninu. Dešava se nešto prelepo. Stvarate nov život. 
 6. Vodite računa o sebi što više možete. Dugo se tuširajte, idite na manikir, radite ono što volite i što je samo vaše. Sve će se vrteti oko bebe nakon što ona dođe na ovaj svet. 
 7. Nemojte se upoređivati sa drugim trudnim ženama i trudim prijateljicama. Morate znati da je svaka trudnoća različita. 
 8. Nabavite stvari za bebu što pre možete. Nikada ne znate šta nećete dobiti od prijatelja i porodice kada se beba rodi. Takođe, ne znate koliko rano ćete se poroditi, a poslednje što želite je da trčite po prodavnicama sa novorođenom bebom. 
 9.  Isplanirajte svoje potrebe nakon što se beba rodi- nabavite zalihe hrane koju volite, planirajte vreme sa prijateljima (bez bebe), zakažite masažu ili čak finansirajte, ukoliko možete, pomoć u kući prvih mesec dana. Novopečene majke su toliko fokusirane na potrebe svog deteta da zanemare sebe i svoje potrebe, što je veoma štetno kako po um, tako i po telo.
 10. Nemojte dopustiti da vam neko kaže da je normalno nešto što vi mislite da nije. Vi poznajete svoje telo bolje od bilo koga drugog. 
 11. Pronađite ljude koji će vam pomoći za vreme trudnoće i nakon što se dete rodi. Treba da postoji neko ko će se pobrinuti da novopečena majka ne pretera sa radom. 
 12.  Nemojte zapostaviti svoj stil i sebe generalno. 
 13. Investirajte u dobar vibrator, pošto ćete vi misliti da ste privlačni, ali vaš muž možda neće.
 14. Poslušajte prijatelja koji vam je rekao da postavite doktoru milion pitanja, idite u šoping i nemojte se plašiti da promenite svog doktora, čak i u sred trudnoće. “Ja nisam verovala svom doktoru i to mi je donelo mnoge frustracije tokom trudnoće.”
 15. Spremite se da budete nespremni. “Za mene, obe trudnoće nisu bile prijatne. Nisam prolazila kroz muke kroz koje mnogi prolaze, ali nikada nisam ,,sijala.“ Znojila sam se. Nisam se osećala ,,anđeoski.“ Osećala sam se kao veliki naduveni kit.”

Comments: