Da li sam ja samo majka?

Biti majka je svakako jedna od najlepših uloga za jednu ženu, ali mnoge od nas nisu bile spremne na ono što majčinstvo nosi. Preplašene i zbunjene novim sledom događaja često ostaju neshvaćene od strane okoline, pogotovo pripadnika muškog pola. 

 
 
Muškarci jednostavno to ne mogu da razumeju i nikada neće.
Žena, u trenutku kada sazna da je trudna obuzme je sreća, pa tuga, a sama pomisao da možda nikada neće moći da ostvari karijeru turističkog vodiča jer će želeti i morati da bude posvećena majka joj izaziva neki čudan osećaj u stomaku.
A onda se rodi dete, to malo čudo prirode i neka neopisiva toplina preplavi majčino srce i ništa joj drugo više nije toliko važno. Onda kada znaš da to malo biće zavisi od tebe i da će te bezuslovno voleti isto onako kao i ti njega, sve se menja.
 
Dete postaje centar sveta i sve je podređeno detetu. Ponekad pomislim kako bi bilo lepo da se vreme može zamrznuti u onaj trenutak dok se njihove male ruke još uvek nisu mogle spojiti kada bi me grlile. Pomislila bih kada se budu spojile, vreme će početi da leti i sa udarima oluje odnosi detinjstvo brzinom koju samo majka može da oseti. 
Onda, iznenada i nenajavljeno, u život jedne mame se stavljaju nova iskušenja i postavljaju mnoga pitanja. Postavlja se pitanje: “Da li sam ja samo mama ili sam i nešto pored toga?“
 
Onog trenutka kada shvati da deci više nije toliko potrebna kao nekada, kada joj ne trče u zagljaj svaki put kada je vide, ispred žene se stavljaju dva puta, a samo ona može da odluči kojim će da krene.
Da li ćeš da budeš mama koja će da sedi i da čeka da joj se neko obrati, da kuvaš ručak svaki dan i ako te često mrzi i onda budeš tužna što su sve pojeli za par minuta i otišli, da upadneš u depresiju u koju se danas mnogo lakše upada nego pre i da se družiš sa nekom boleštinom koja će ti postati najbolja drugarica?! Da li ćeš to da izabereš? Ja ti ne bih preporučila taj put!
 
A koji je drugi pitaš se?
 
Budi žena koja će čvrsto da stoji na svojim nogama i korača u život bez ikakve griže savesti.
Budi žena koja će da neguje svoju karijeru i gradi svoj put ka zvezdama! Budi žena koja ne troši energiju na stvari na koje ne može da utiče.
Radi stvari koje voliš i koje će učiniti da se osećaš ispunjenom, oseti život i živi ga. Samo tako ćeš moći da provodiš kvalitetno vreme sa svojom porodicom i daš maksimum od sebe.
 
Oni će to umeti da cene. Duboko udahni i napravi prvi korak pa reci sebi: „Ja ću sada da budem krojač svoje sudbine i to će me učiniti još boljom majkom, majkom na koju će deca biti ponosna i koja će im biti uzor“.
 
Da budemo majke nam je predodređeno i to je divno, ali mi smo takođe i žene sa snovima satkanim od svile koja čeka da bude oslikana!

Piše: Tijana Grujić Stojanović

 

Comments: