Kako urediti dnevnu sobu - Feng Shui

Prostor u kome se opušta, druži i slavi, okuplja i razgovara, sve to i još mnogo toga čini dnevna soba, stoga je izuzetno važno da ova prostorija bude uređena sa posebnom pažnjom i ljubavlju.
 
Prostorija će biti udobna kako za vas tako i za goste ako ispunite osnovne zahteve svake dnevne sobe kao što su udobnost, funkcionalnost, pravilna postavka nameštaja, dovoljna količina vazduha, cveća, prozračnosti, kao i prava mera detalja.
 
 
Sve navedeno čini dnevnu sobu zvezdom našeg doma.

UDOBNOST i ATMOSFERA

Udobnost i atmosfera su u tesnoj vezi, nadopujuju se i prepliću. Kada se kaže udobnost to se odnosi na nameštaj, kao i dovoljnu količinu jastučića, oblih oblika i svega što doprinosi udobnosti. 
 
Postavljanjem mekanih jasučića, pokrivača koji su uvek na dohvat ruke, korišćenjem toplih tonova, pastelnih i svetlih doprinosi se osećaju udobnosti. Stočić na dohvat ruke za ostavljanje šolja, takođe doprinosi udobnosti, a svi ovi detalji zajedno čine udobnu dnevnu sobu.
 
Važno je napomenuti da se nameštaj mekših i oblih linija može izbalansirati sa par jastučića čvršće forme, dok je uz nameštaj koji je čvrstih ivica i oštrog dizajna povoljno dodati mekane, čupave jastučiće. 
 
Ovim postižemo balans između dve forme, a balans je ono što daje udoban osećaj. Ovo je važno ispoštovati, jer ako je sve mekano prostor će pozivati samo na spavanje, a opet ako je sve ispunjeno oštrim ivicama, odisaće formalnošću, kratkim posetama bez opuštanja.

POSTAVKA NAMEŠTAJA

Veoma je važno u čemu se sedi, kao i kako sedimo u odnosu na sagovornika
 
Stoga je povoljno da se nameštaj (ukoliko je to moguće) rasporedi tako da formira oblik  potkovice. Ovako postavljen nameštaj utiče na pozitivnu komunikaciju, dok nameštaj koji stoji strogo jedan preko puta drugog odiše formalnošću i poziva na konfrontaciju mišljenja, kao i na sukob.
 
Najbolje je izbegavati konfrontirajući položaj i fokusirati se na položaje za dobru komunikaciju i saradnju. 
U koliko nemate mesta za položaj potkovice, nastojte da makar malo zarotirate nameštaj (fotelje su lakše za postizanje ovog oblika) sasvim malo, možda rezultat neće biti vidljiv oku, ali sa energetske tačke gledišta osetiće se poboljšanje. 
 
Ukoliko ne postoji mogućnost pomeranja nameštaja, nastojte da postavite ovalni oblik između elemenata u prostoru, u vidu ovalnog stola ili činije na stolu, vaze. Ovalni oblik će malo korigovati energiju i pomoći da se ona izbalansira  u prostoru.

OSVETLJENJE

Svetlost u domu simboliše svetlost u našem životu. Preko dana pustite dnevno svetlo da okupa vaš prostor i energizuje ga, a kada sunce zađe upalite svetla i naštimujte atmosferu.
 
Osvetlite svoj dom, mekanim i nežnim svetlima strateški postavljenim baš tamo gde daju najbolji efekat. Obezbedite i jedno jako centralno svetlo, koje ćete paliti po potrebi. Postavite li lampe na prava mesta efekat će biti vidlljiv, a prostor će izgledati prijatno i dobro izbalansirano. 
 
Potrebno je da razvijete osećaj za svetlost u vašem domu i da meru inteziteta svetlosti odredite u skladu sa vašim senzibilitetom.
 
Da biste postigli ugodnu atmosferu idealno je da postavite od dve do četiri lampe, zavisno od veličine dnevne sobe. Važno je da vodite računa da vam svetla budu u istom tonu (ne mešati žuta svetla sa belim svetlima).

DETALJI KOJI ČINE PROSTOR

Uspomene sa putovanja, dragi pokloni, ručni radovi, fotografije voljenih, sve to daje dušu dnevnom boravku i priča priču o ljudima koji tu žive, o tome ko su, šta vole, gde su bili i čemu streme.
 
Da bi dnevna soba bila harmonična, ugodna, te da bi imala ono što je čini tako udobnom i prijatnom, potrebno je da ima pored svih gore navedenih stavki i tu priču koju pričaju detalji. 
 
Ta priča je važna, jer ako se postave pravi predmeti onda je ona satkana od ljubavi.
 
Dobro je imati fotografije, uspomene, detalje koji čine život, no izuzetno je važno osetiti i odrediti  pravu meru tih detalja, pa tako previše detalja nikako ne godi prostoru, kao ni premalo. Potrebno je u sebi probuditi osećaj za balans, koliko je detalja dovoljno.
 
Ukoliko imate previše sitnica od kojih se teško rastajete jedino što vam preostaje je da ih grupišete u celinu i stavite na jednu policu samo za to i načinite malo uokvireno umetničko delo, izložbu svojih uspomena i vama dragih sitnica.
 
A one sitnice koje vam nisu tako drage? Poklonite ili prosto izbacite, oslobodite svoju dnevnu sobu svega onoga što u vama ne budi radost i lepa sećanja i zadržite samo ono što vam se zaista sviđa.

RADOST

Nakon što sve uradite i sredite obavezno svesno i sa namerom unesite radost u vaš dom.
 
Radost možete uneti na bezbroj malih načina, muzikom, plesom, smehom. Pozovite voljene i napravite druženje ispunjeno smehom i radošću (bez teških tema).
 
Pustite muziku i prosto plešite. Smejte se na sav glas, gledajte komedije, smejte se sami ili sa nekim - nije ni važno ko je tu, važan je samo smeh. Probudite radost u sebi i velikodušno je podelite sa vašim prostorom.
 
Dok dajete prostoru dajete i sebi. Prostor vam vraća i tako sve u krug... Dajte ljubav prostoru, a on će vam dati udobnost, ušuškanost i sigurnost za uzvrat....Srećno!

Piše:Andriana Ostojić Skurupatis

 

Comments: