3 razloga zbog kojih je rad od kuće najbolja opcija za mame

Drage mame, bilo da ste se već oprobale u sve popularnijem freelancing-u, ili da ste o tome samo slušale, ili čitale putem raznih blogova, društvenih mreža i žurnala – sigurno je da je svakoj barem jednom prošlo kroz glavu sledeće pitanje: "Da li je rad od kuće zaista najbolja (ali i dovoljno isplativa opcija) za mene?"
 
 
Pa, najbolje rešenje je zaista relativan pojam, uzevši u obzir da se ljudski prioriteti, želje, i navike razlikuju.
 
To što ja uživam na svojoj terasi dok obavljam svoje dnevne poslovne obaveze, ne znači da će svaka žena takav način shvatiti kao idealan. 
Ali, ovde sam danas sa namerom da vam ukažem na dobre strane freelancing-a i sjajne razloge da porazmislite o radu od kuće.

Naučićete da više poštujete sopstveno vreme

Svakoj mami je veoma bitno vreme koje će posvetiti svom detetu i to vreme je zapravo uvek većina njenog dana. Ako u dan uračunamo i odlazak na posao, dolazak sa posla, kao i vreme provedeno tamo uz grickanje noktiju i neizbežnu brigu o najdražem biću... 
 
Kažite mi, drage moje majke, supruge, i radnice – gde ćete ubaciti vreme za sebe? 
 
Ukoliko se odlučite za rad od kuće, uštedećete dosta vremena... Poklonite ga sebi! Bićete srećnije, a i vaša porodica će osetiti razliku.

Bićete tu za svoje dete u svakom trenutku

Iako rad od kuće nije banja (mada ga oni oni koji nisu probali nekada tako zamišljaju), on ipak, u najvećem broju slučajeva, nudi potpunu fleksibilnost što se radnog vremena tiče. 
Samo zamislite to: 
potrebna vam je pauza jer je vaš mališan gladan – slobodno uzmite koliko god vremena vam je potrebno da ga ubedite da otvori usta više od pet puta. Potrebna vam je pauza da vašem malom kreativcu objasnite da, iako zid jeste savršena bela površina, ipak nije podloga za crtanje? Samo izvolite. 
 
Honorarni posao će vas sačekati na vašem računaru, upravo tamo gde ste stali, i za divnu promenu – neće vam ništa prebaciti niti vas opomenuti. 

Uštedećete sebi dosta živaca

I, verujte, na tome ćete biti zahvalne. 
Izbeći ćete gužvu u autobusu na plus 38 stepeni celzijusa, bez klime, sa znojavim ljudima svuda okolo, i ručnim satom koji već uveliko otkucava vreme kada je trebalo da budete u svojoj kancelariji. 
 
Izbeći ćete čarke i varnice u kolektivu sa onom koleginicom koja vas gleda ispod oka, jer se čini da vas šef ipak više poštuje od nje. 
 
Ubrzo ćete zaboraviti i na sve one silne intervjue za posao zbog kojih ste se tresle dva dana pre da bi vas za dva minuta proglasili kao nedovoljno kvalifikovane.
 
Zaboravićete i na prekovremene sate koji nisu po zakonu isplaćivani, dok vam je suprug kod kuće jeo sendvič umesto supe i musake.
 
Sve će to veoma brzo postati prošlost. Iako, kao što već rekoh, rad od kuće nije banja, ne ide glatko, i treba se spremiti na mnogo fejlova i komplikacija u pronalaženju posla, onog trenutka kada pronađete pravu freelance varijantu za rad od kuće - bićete druga žena... I mnogo zadovoljnija mama!

Piše: Ivana Gvozdenović

 

Comments: