Pravo na NE

Često se za reč NE vezuje negativna konotacija, ali koliko je to u stvari tačno? Da li reč NE znači biti svoj ili biti sebičan?
 Da li znači biti srećan ili biti neko ko ne želiš da budeš? 
 
 
Često se u životu nađemo u situacijama u kojima se ne snalazimo i  radimo stvari protiv svoje volje samo da bismo bili prihvaćeni i da ne bismo nekog uvredili.
Pravo pitanje je koliko je to u stvari realno? Da li mi moramo da pristajemo na sve zbog osećaja griže savesti?
 
Moramo zastati i zapitati se - da li je osoba koja traži nešto od nas i očekuje da to i uradimo naš pravi prijatelj? Svaki pravi prijatelj razumeće našu potrebu da nešto NE želimo da uradimo ili nismo u mogućnosti!
 
Poštovaće nas zbog toga i biće mu drago što se zauzimate za sebe. Svi drugi koji vas osuđuju zbog toga i teraju vas da se loše osećate i ne treba da budu tu, oni su samo usputne stanice u vašem životu koji vas uče tu važnu životnu lekciju -Voli sebe!
 
Neretko su te osobe iz naše neposredne okoline i nije lako okrenuti se i praviti se da se ništa ne dešava. Ipak, to ne mora ni da bude slučaj, jer budu li se navikli na vas baš  takve kakvi jeste polako će da se pomire sa novim sledom okolnosti.
 
Polako će početi da vas prihvataju baš takve kakvi jeste, jer vas vole, jer su to verovatno vaši roditelji ili vaš partner, a oni ne žele da vas odgurnu od sebe i izgube vas.
 
Oni nas najčešće i nauče najvažnije životne lekcije kroz koje postajemo baš takvi kakvi jesmo!  Zbog toga treba da im budemo neizmerno zahvalni! Oni nisu ljudi na usputnim stanicama, oni su tu i uvek će biti tu, prihvatiće  vas ili vas neće prihvatiti, ali će vas uvek učiti iznova i iznova. 
 
Svi ostali koji vas koče i ne prihvataju vaše pravo na NE , nisu vredni truda i vaš zadatak je da ih pustite, a oni će vas tada sigurno napustiti! 
 
NE ne znači da više nikada nikome nećete pomoći ili učiniti za nekoga nešto!
 
Ovo NE o kojem vam ja pričam je NE iz duše, NE koje vrišti u vama, a to NE ćete sigurno prepoznati!
 
Pravo na NE ima svako, imate ga i vi!  Iskoristite ga na pravi način!

Piše: Tijana Grujić Stojanović

Comments: