Pozicija: content-top
Stil: sp_xhtml outline
Pozicija: content-top
Stil: sp_xhtml outline

Štitna žlezda: sve VEĆI problem o kojem se MALO priča

Skoro je sigurno da se u proteklih godinu ili dve dana svako od nas susreo sa nekim ko ima problema sa štitnom žlezdom. Ili bar sa nekim čija je bliska osoba imala nekih komplikacija.
 Bilo kako bilo, svi smo vremenom postali svesni da problemi sa štitnom žlezdom NISU polufiktivni problemi koji se dešavaju samo nekim daljim ljudima o kojima smo jedva čuli, već da je sve ovo itekako stvarno.
 
 
Šta prvo pomislite kada kažemo problem sa štitnom žlezdom? Verovatno većina nas veruje da ova žlezda komplikuje život samo ženama u srednjim godinama, i da je najveća posledica iznenadno dobijanje na kilaži. Ali stvari i ne stoje baš tako. 
 
Prvo, da ukratko objasnimo o čemu se radi. 
 
Štitnjača, štitna, štitasta, ili tiroidna žlezda – svi termini su ispravni – je najveća endokrina žlezda u ljudskom telu. Nalazi se na vratu, i u obliku je leptira. Njena osnovna funkcija je lučenje hormona koji kontrolišu rad našeg metabolizma.
 
Dakle, ako štitna žlezda odjednom prekine sa pravilnim radom – metabolizam bi mogao drastično da uspori... Ali i da ubrza! Tako da, zapravo, problem sa štitnom žlezdom može kao posledicu imati i naglo mršavljenje.
Evo najčešćih simptoma nepravilnog funkcionisanja tiroidne žlezde:
  • Nagle i neobjašnjive promene telesne težine
  • Oticanje u vratu
  • Gubitak kose
  • Povišen krvni pritisak i promene u pulsu 
  • Razdražljivost, anksioznost, manjak elana i energije
  • Problemi sa spavanjem
  • Poremećena termoregulacija (često vam je hladno, ili previše toplo)
  • Zatvor / proliv
  • Poremećaji menstrualnog ciklusa
  • Suva koža, slabi nokti
Problem sa ovim problemom je što se o njemu i ne priča baš toliko često, iako znamo koliko je on zapravo čest. Jasno je da ne bi trebalo prečesto plašiti ljude raznim uobičajenim simptomima, ali verujem da ćemo se složiti da bi ipak trebalo podići svest o ovome
 
Kontrola štitaste žlezde se preporučuje jednom u pet godina, za sve preko 35 godina. Ukoliko je neko u vašoj porodici imao problema sa ovom bolešću, trebalo bi da se češće pregledate, kako bi svaka komplikacija mogla biti otkrivena na vreme.
 
Većina nas ima pogrešno mišljenje o disfunkciji štitne žlezde. Iako mislimo da je ovo problem koji pogađa samo žene u srednjim godinama, činjenica je da i muškarci mogu imati hormonalnih problema zbog nepravilnog rada ove žlezde. 
 
Zamislite samo koliko je nas, bez obzira kojeg smo pola, ignorisalo jasne znake poput naglog gojenja ili visokog pritiska, samo zato što NE ZNAMO kako ovaj problem izgleda ili zato što MISLIMO da ne može pogoditi ljude naših godina.
 
Koliko je žena pokušalo sa dijetom, sa raznim kafama, čajevima i tabletama koje se reklamiraju na TV-u? Koliko je muškaraca pokušalo sa teretanom, potpuno ignorišući neke druge simptome i ne znajući da njima to može da se desi? 
 
Progovorite o svom problemu, ako ne zbog vas samih i mišljenja koje će drugi imati o vama (jer uglavnom svi lažemo da nam nije važno) – onda zbog nas ostalih, kojima ćete možda sačuvati i vreme i zdravlje! 

PIŠE: Ivana Gvozdenović

 

Comments: