Tajna Pikasove fatalne privlačnosti: Slikarstvo, Strast i Smrt

Svaki veliki umetnik ima svoju muzu, svoju inspiraciju, svoj izvor strasti i nadahnuća. A Pikaso... Pa, možemo reći da je Pikaso imao više njih. 
Jednostavnije rečeno, Pablo Pikaso je bio jedan od najvećih ljubavnika među umetnicima.
 
 
Njegov život je bio posvećen ženama koliko i slikarstvu.
Imao je dve supruge, šest ljubavnica, i čak stotine manjih veza i afera.
Bio je otac četvoro dece, od kojih je poslednje, ćerku Palomu, dobio sa čak 68 godina! 
Blago njemu! – verovatno bi rekla većina (pogotovo muškaraca), ali nažalost Pikaso je bio i previše uspešan u slamanju srca. 
 
Jedna supruga, jedna ljubavnica, i jedan njegov sin platili su cenu njegove ljubavi svojim životom – izvršivši samoubistvo.
 
Osim toga, poznato je da su mnoge njegove ljubavnice imale problema sa psihičkim zdravljem nakon raskida.
 
Sa samo 13 godina, Pikaso je sa ocem počeo da posećuje bordele. Njegov rano probuđeni seksualni apetit nije ga napustio do kraja života.
 
Verovao je, još od ranog doba, da žene dolaze u njegov život samo iz jednog razloga – kako bi njega učinile zadovoljnim. Njegov odnos prema lepšem polu je, zbog toga, varirao od snažne strasti do frustracije i mržnje.
 
Mnoge njegove ljubavnice našle su svoje mesto na platnu. Pikaso ih je najčešće slikao u delovima, i skoro sve njegove žene na slikama izgledaju izmučeno. Njegova umetnička dela, iako ne izgledaju realistično, ipak su uspela da nam prikažu njegov pomalo bizaran odnos prema ženama.
 
Iako samo 163 cm visok, bio je pravi magnet za žene. Ipak, čovek očigledno vrlo zaljubljive prirode imao je samo jedan nepogaziv kriterijum: uvek je birao žene koje su niže od njega. 
 
Govori se da je slikar bio toliko voljen od strane ženskog sveta, da je uvek on bio taj onaj koji je ostavljao žene... Ali, sve osim jedne (uvek se nađe ta jedna)
 
foto: Pinterest
 
Fransoaz Gilo, francuska slikarka, bila je čak 40 godina mlađa od Pikasa kada su započeli vezu.
Rodila je dvoje njegove dece i smatrala je, kako je kasnije izjavila, da je on bio ljubav njenog života.
 
Ali, učena tuđim greškama ostavila ga je pre nego što je postala još jedna žrtva njegove ljubavi.
 
Otišla sam pre nego što me je uništio, napisala je Fransoaz u svojoj knjizi „Život sa Pikasom“. Morate preduzeti nešto da zaštitite sebe... Ja jesam, ostale nisu, i pogledajte šta im se dogodilo.
 
Slikarka je u svojoj biografiji rekla da je Pikaso bio uzbudljiv, i divan, kao vatromet, ali da je, nažalost, njegova jedina iskrena životna ljubav, bio upravo - on sâm:
Pablo je mislio da je bog, ali nije bio bog, i to mu je smetalo.
 
Šta je to što je Pabla Pikasa činilo toliko privlačnim?
Da li je ženama neodoljiv taj ekscentrični, strasni odnos prema životu, kakav imaju samo umetnici? Ili je istina da padamo na loše momke? Procenite same.

Piše: Ivana Gvozdenović

 

Comments: