Kako utonuti u san za jedan minut

Da li možete da zamislite da uz pomoć neke vežbe možete da utonete u san za samo jedan minut? Pratite naše instrukcije i pokušajte, a u nastavku teksta pročitajte pojašnjenje.

 

  1. Lagano dišite kroz nos 4 sekunde.
  2. Zadržite dah 7 sekundi.
  3. Polako izdahnite vazduh kroz usta u narednih 8 sekundi.

Toliko je prosto! Možda zvuči ludo, ali zašto ne biste isprobali?

Kako funkcioniše

Ova vežba funkcioniše na sledeći način: kada ste anksiozni ili pod stresom, nivo adrenalina u vašoj krvi je povišen, a vaše disanje postaje brže i pliće. Ova vežba sa disanjem funkcioniše kao neka vrsta sedativa.
Namerno usporavanje disanja na ovaj način primorava vaše srce da uspori svoj ritam, što vas brzo čini mirnijim. Ova vežba takođe opušta vaš um, pošto se u potpunosti skoncentrišete na svoje disanje. Vi niste svesni toga, ali u tom trenutku vaš centralni nervni sistem polako smanjuje svoju aktivnost, pa osećaj anksioznosti nestaje. Svaki neurolog potvrdiće ovu trvrdnju.
 
 
Rezultat toga je da se celo vaše telo opušta. U pogledu brzine i jačine fizičkog efekta koji ova vežba ima, može se reći da je slična anesteziji. Ovaj ,,4-7-8“ metod istražen je od strane harvardskog doktora Endrua Vejla, koji je dokazao da ga Indusi uspešno praktikuju već par vekova. Oni koriste ovu vežbu za vreme meditacije da bi postigli stanje potpunog opuštanja. S obzirom na to, možemo reći da je potpuno bezopasan. 

Kako vi možete praktikovati ovu vežbu

 Na primer, ova vežba vam može biti od velike pomoći ukoliko se iz nekog razloga probudite usred noći. Isto važi i ukoliko se osećate nervozno pred putovanje, ispit, takmičenje ili neki drugi životni događaj. Uz ,,4-7-8“ metod, odmor i san su zagarantovani! 
 

Comments: